Článek byl publikovaný 1. 3. 2016 na internetových stránkách Vím, co jím.
Mgr. Zuzana Douchová
|
Zdroj: Avocado z Shutterstock |
Přivítali byste rádi jaro plní síly, energie a s úsměvem? Potom si dopřejte pořádnou dávku avokáda! Toto exotické ovoce je totiž přímo nabité všemi zdravými živinami a má všestranné využití v kuchyni.
Hlavní živiny avokáda
Avokádo patří mezi nejvýživnější ovoce, přestože se často používá v kombinaci se zeleninou. Má sice na ovoce vyšší energetickou hodnotu (na 100 g kolem 700 kJ), ale zato díky nižšímu podílu vody vyšší obsah nutričních látek. Tuky jsou hlavní živinou, kterou avokádo poskytuje (14 %). Jde převážně o zdravé nenasycené mastné kyseliny, nasycených kyselin obsahuje avokádo pouze kolem 2 %. Tento plod tak pomáhá snižovat cholesterol.
Další důležitou živinou avokáda jsou bílkoviny, které tvoří 2 % celkové hmotnosti. Sacharidů obsahuje avokádo na ovoce poměrně málo, pouze 8 %, zato vlákniny kolem 7 %. Avokádo je nejbohatším druhem ovoce poskytující vitamín E a železo. Dále avokádo obsahuje vitamíny skupiny B, C a z minerálních látek draslík, měď, hořčík a fosfor. Avokádo podporuje vznik hormonu serotoninu a pozitivně tak působí i na naší psychiku.
Avokádo v obchodě
Zralé avokádo by mělo být na omak jen lehce měkké a pružné. Vyhněte se těm, co mají již vroubky a po zmáčknutí se vytvoří výrazné důlky. Test zralosti avokáda můžete udělat i pomocí stopky. Pokud stopka nejde odloupnout, je avokádo ještě nedozrálé. Pokud odloupnout jde a dužina pod ní je nahnědlá či úplně hnědá je avokádo přezrálé. Dobře zralé avokádo má pod stopkou dužinu pěkně zelenou, zelenožlutou nebo nažloutlou.
Zpracování avokáda
Nejvíce výživná část avokáda je ta těsně pod slupkou, proto avokádo nikdy neloupeme. Avokádo si rozkrojíme podélně na dvě půlky, otočíte půlky proti sobě a přirozeně oddělíme. Pecku odstraníme tak, že do ní lehce sekneme nožem, pootočíme a vyjmeme. Dužinu ze slupky pak vydlabeme lžící. Nezapomeňte avokádo před úpravou pokapat citrónovou šťávou pro zachování barvy, má tendenci rychle hnědnout.
Avokádo nejen v kuchyni
Avokádo nejlépe chutná syrové do salátů, pomazánek či různých dipů. Nejčastěji dělám z avokáda pomazánku guacamole. Připravuji jí jen z rozmačkaného avokáda, nadrobno pokrájené červené cibule, citrónové šťávy, soli, pepře a čerstvého koriandru. Někdy přidám i česnek a pokrájená rajčata. Avokádo můžete upravit i tepelně do polévky, omáček či grilované. Avokádo používám i na sladko v různých dezertech. Díky vysokému obsahu živin se avokádo hodí i na zevní použití pro vysušenou a unavenou pleť. Můžete si z rozmačkaného avokáda udělat pleťovou masku, nebo použít avokádový olej.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Pár dní mi po něm bylo velmi ouvej. Teď jsem neměla odvahu, už několik let , ho koupit.
Pokud koupíte zelené a lesklé, nechte ho pár dní dojít, jinak byste si ho mohli znechutit a to by byla škoda.
V receptu s banánem na způsob nutely je to slušná kalorická bomba:-)